West Side Story (SUA, 1961) Duminică, 11 februarie, ora: 19:00, Cinemateca Patria

By 29/01/2018Film

Poveste din cartierul de vest / West Side Story (SUA, 1961)

Regia: Robert Wise, Jerome Robbins
Cu: Natalie Wood, George Chakiris, Rita Moreno
Gen: Muzical, dragoste
Durata: 150 min.
10 premii Oscar!!!
Intrarea gratuită

Film câștigător de 10 premii Oscar, printre care se numără premiul pentru cel mai bun regizor, cel mai bun sunet, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriță în rol secundar și multe altele. Numeroase nominalizări la premiile Oscar, premii și nominalizări la Globurile de Aur și la Grammy Awards.

Lansat într-o perioadă în care musicalul avea să revină în forță, în jurul anilor 1960, „Poveste din cartierul de vest” a fost filmat pe străzile din New York, lucru rar întâlnit până atunci, închizându-se și închiriindu-se câteva artere circulate.

Povestea este cea a două bande rivale, care reușesc să pună în scenă un fel de poveste de dragoste tragico-dramatică ce duce cu gândul la Romeo și Julieta. Cartierul de vest este zona supusă disputelor, iar găștile rivale sunt constituite, pe de o parte, din portoricani agresivi, iar pe de cealaltă parte de americani care țin neapărat să răspundă cu aceeași monedă, de vreme ce ambele bande vorbesc aceeași limbă, pe cea a violenței fără de sfârșit.

Crime, bătăi, excluziune socială și inegalitate – acesta este mediul în care o poveste de dragoste prinde tot mai mult contur. Tony, interpretat de actorul Richard Beymer, este liderul găștii „The Jets”. El se îndrăgostește de superba Maria (Natalie Wood), care face parte din banda „The Sharks”, deși amândurora le este clar că iubirea lor interzisă nu se poate sfârși decât foarte rău.

X